Studiu suplimentar Luca 10:25-37; Matei 10:8; Luca 6:38; fapte 20:35
Care este mesajul pildei samariteanului milostiv?
Unde încep relaţiile?
„Două feţe ale aceleiaşi monede“
„... care este cea dintâi dintre toate poruncile?“ (v.28)
În timp ce ne trăim viaţa zi de zi simţim că în mintea noastră stăruie o anumită convingere - relaţia bună cu alţii rezultă dintr-o relaţie bună cu Dumnezeu. Nicăieri nu este acest adevăr mai bine dezvăluit ca în pasajul pe care îl avem astăzi înaintea noastră. Un învăţător al legii s-a ridicat în picioare şi L-a întrebat pe Isus: „Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?“ (Matei 22:36). Îmi imaginez că îngerii din cer au tras cu urechea ca să audă răspunsul lui Isus, pentru că acesta urma să fixeze pe veci în mintea omenirii calitatea supremă a tot ceea ce există în Univers. Un răspuns greşit aici şi toate veacurile ar fi fost compromise în frunte cu Isus. Dar Isus n-a dat un răspuns greşit.
Cu foarte mare precizie Isus a ales două porunci din cele trei mii şase sute pe care le conţinea legea evreilor: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta... să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi“. Această supremă poruncă este la fel de inevitabilă ca şi legea gravitaţiei, ba chiar mai mult, căci dacă o împlinim viaţa devine un întreg armonios; când n-o împlinim, viaţa se destramă şi te alegi numai cu cioburi. Toată istoria omenirii precum şi istoria fiecărui individ este un comentariu asupra acelei afirmaţii. Dacă nu-L iubim pe Dumnezeu şi dacă nu iubim pe alţii aşa cum ne iubim pe noi înşine, vom greşi ţinta existenţei noatre.
Observaţi că deşi învăţătorul legii a întrebat care este cea mai mare poruncă, în răspunsul Său, Isus a menţionat două porunci - să iubeşti pe Dumnezeu şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Dacă Isus n-ar fi continuat s-o dea şi pe a doua poruncă, viaţa ar fi fost lăsată să atârne ca un fir dezlegat la un capăt. Am şti cum să ne raportăm la Dumnezeu dar n-am şti cum să ne raportăm unii la alţii. Isus a fost cât se poate de clar când a spus că dragostea faţă de Dumnezeu trebuie arătată prin dragostea faţă de om.
Roagă-te:
Tată, înţeleg că prima obligaţie pe care mi-o stabileşti este să iubesc. Undeva în adâncul meu aud un profund „Amin“. Învaţă-mă acest adevăr în fiecare moment, căci fără dragoste sufletul meu va muri. Mă rog în numele lui Isus. Amin.