Cultura Bisericii din Răsărit este străină experienţei noastre. Totuşi, pe măsură ce ne familiarizăm cu practica acestei biserici, reuşim tot mai mult să recunoaştem, în ciuda tuturor diferenţelor, asemănările familiale. Familia a fost despărţită un timp foarte îndelungat. Dar au apărut şanse să ne întâlnim din nou şi să ajungem să ne cunoaştem unii pe alţii.
În ultimii ani, ortodoxia răsăriteană a apărut cu însufleţire pe radarul creştinilor din Apus – până recent, ea a fost în mare măsură ignorată. Separarea s-a datorat subminării istorice pe termen lung cauzată de diferenţe de limbaj, perspectivă şi teologie şi, în cele din urmă, de ravagiile islamului. Din acest motiv Răsăritul şi Apusul au mers pe căi separate. Ca urmare, teologiile lor corespunzătoare par uneori să locuiască universuri paralele.
Totuşi, această ignoranţă începe să se atenueze. Ortodoxia răsăriteană este tot mai populară în lumea anglo-saxonă. Ea transmite un sentiment de mister, de continuitate cu trecutul, de închinare plină de demnitate într-o vreme când protestantismul evanghelic este tot mai ieftinit şi banalizat.
Această carte examinează istoria şi teologia ortodoxiei dintr-o perspectivă reformată. Există domenii clare şi semnificative de acord – o loialitate comună faţă de Dumnezeul triunic; persoana lui Cristos; autoritatea Scripturii şi adevărul Evangheliei. În acelaşi timp, există multe domenii de dezacord, unde se pare că ortodoxia şi protestantismul sunt în conflict. Totuşi, există şi înţelegeri greşite de ambele părţi, unde susţinătorii fiecărei poziţii nu sunt dispuşi să acorde credit opiniilor celorlalţi. Atrăgând atenţia atât asupra acordurilor, cât şi a înţelegerilor greşite, Robert Letham are încrederea că cititorii vor reuşi să înţeleagă mai bine semnificaţia exactă a diferenţelor reale. Putem învăţa din ortodoxie – dacă suntem convinşi că lucrul cel mai important este să creştem, să ajungem să-L cunoaştem tot mai bine pe Cristos.
Dr. Robert Letham este conferenţiar în teologie sistematică şi istorică la Wales Evangelical School of Theology. Timp de 25 de ani, a activat în lucrarea pastorală – şi la Emmanuel Orthodox Presbyterian Church, Wilmington, Delaware, din 1989. A predat la London Bible College, este profesor asistent de teologie sistematică la Westminster Theological Seminary, Philadelphia, şi profesor invitat la Reformed Theological Seminary, Washington/Baltimore, unde predă teologia.
CUPRINS
Abrevieri
Cronologie: persoane şi evenimente
Prefaţă
PARTEA ÎNTÂI
BISERICA ŞI CONCILIILE ECUMENICE
1. De la Ierusalim la Constantinopol
2. Înainte spre Calcedon
3. Din nou Constantinopol şi Niceea
4. Părinţi ai Bisericii
5. Biserica Răsăriteană din secolul al VII-lea
PARTEA A DOUA:
TEOLOGIE
6. Despre rugăciuni şi icoane
7. Scriptură şi tradiţie
8. Biserică şi sacramente
9. Trinitatea
10. Mântuire: justificare, deificare şi sinergism
PARTEA A TREIA:
EVALUARE COMPARATIVĂ
11. Domenii de acord, înţelegere greşită şi dezacord
12. Perspectiva pe termen lung (Ioan 17)
Glosar
Bibliografie